Biografie


"Jung Sun den Hollander, aparte combinatie!" zo wordt vaak verrassend gereageerd bij het zien van mijn naam. De eerste naam, Jung Sun, heb ik gekregen in Seoul City, Zuid Korea. Daar ben ik geboren op 8 februari 1982. Met 21 maanden begon ik al aan een van mijn passies; reizen. Ik vloog van Seoul naar Amsterdam en werd warm onthaald in een Hollands gezin met twee broers en twee zussen. Zo komen we bij m'n tweede naam, den Hollander.

Nu


Ik zal te zien zijn bij Bontehond Producties in de voorstelling PINDA dit najaar. Momenteel ben ik Dokei aan het produceren voor 2015.

Het begin

Op de Jeugdtheaterschool Zuid Holland (nu Jeugdtheaterhuis) leerde ik voor het eerst spelen, zingen en dansen.

Het laatste jaar van de jeugd theaterschool speelden we door heel Nederland de voorstelling "Appeleters" van Els van der Jacht (werkt nu bij O.T.) Hier kwam ik voor het eerst in aanmerking met de magie en het plezier van toneel spelen.

Educatie

In 2012 ben ik afgestudeerd aan de MA Acting opleiding van East15 Actingschool in London (UK).

Na de Jeugtheaterschool in Gouda, volgde ik de Utrechtse vooropleiding theater,het part time traject van theatergroep DOX en het orientatiejaar Mime en dans op theaterschool Amsterdam. In 2004, werd ik aangenomen op de Acteursopleiding in Utrecht waar de educatie methode gebaseerd was op het werk van Le Coq. Na een jaar ging ik van school af om weer te gaan spelen. Ook omdat ik toen besefte dat ik op zoek moest gaan naar iets totaal anders en na zes jaar vond ik de educatie die bij me paste in de MA Acting opleidng van East15 Acting school in het Verenigd Koningkrijk. In de tussen tijd trainde ik twee jaar in het training en performing programma van Theater groep DOX, hier ontving ik verschillende dans en acteer lessen. Ik speelde in vijf voorstellingen o.a. "Pracht und Prunk " van Rene Geerlings en "Fasten your seatbelts " van Ramses Graus en Sassan Saghar Yaghmai. Vervolgens, volgde ik workshops van o.a. Rene Geerlings, Pim Verhoeven, Henny Kaan, Tom de Ket, Judith Brokking, Marc van Bree, Marina Wijn en Betty Post(Kemna casting). Na de Norma opleiding in 2007 waar ik het ondernemingschap van een acteur leerde, begon ik na een jaar te werken als zelfstandig ondernemer.

Werk ervaring

In 2014 was ik te zien in London met de performance Vagina Monologues van Eve Ensler. Sinds 2008, werk ik als actrice in Nederland en sinds 2012 ook in het Verenigd Koningkrijk. Bekijk mijn CV hier of m'n profiel op Spotlight of Linked In.
Mijn professionele ervaring is vooral in Nederland. Voor camera heb ik gewerkt met o.a. Paula van der Oest van de internet film 'Alzheimer experience', Diederick Koopal van de bioscoop film 'De Marathon', Ben van der Meyden van VPRO kinder programma Villa Achterwerk, Sander Blom van Art-House film 'Ataraxia'. Op toneel heb ik gewerkt met Rene Geerlings van theatergroep MAX, Jellie Schippers van theatergroep DOX and Anna Rottier van Stichting Dame Jeanne.